طراحي نماي ساختمان

ساخت وبلاگ
نماي ساختمان، همواره از زماني که زيبايي و آرامش و همچنين صرفه جويي در مصرف انرژي براي انسان اهميت پيدا کرد، بعنوان يک کار هنري و مهندسي در قالب معماري نماي ساختمان مورد توجه بوده است. بنابراين ايجاد نماهايي که سازندگان و مالکان را به اين اهداف برساند، در اولويت فرايند ساخت وساز قرار گرفت.

تاريخچه طراحي نما در ايران

همانگونه که میدانیم، گچ بري و آهک بري، همواره در ايران بعنوان نماي ساختمان استفاده شده است. گواه اين موارد را مي توانيم در اکثر بناهاي اصيل ايراني مانند مساجد جامع شهرهاي بزرگ و بسياري از آثار تاريخي در اکثر نقاط ايران عزيزمان، جستجو نماييم.

اهميت نما در معماري و فلسفه معماري

پس از گذشت يک دوره، امروزه مجدداً ارزش معماري نمای ساختمان، با گسترش توجه به تقسيم بندي فضاهاي داخلي و بیرونی، اهميت فضاهاي عمومي در ساختمان، به جايگاه ويژه اي رسيده است. از نظر تقسيم بندي فضا، نما در واقع درون و بيرون ساختمان را از هم جدا مي سازد. نماي ساختمان در اصل بيانگر عقايد، فرهنگ و هنر معمار و طراح ساختمان مي باشد. در اصل بروز دهنده عقايد شخصي و هنري طراح مي باشد. علاوه بر اين با ساکن شدن افراد در ساختمان اين نما بيانگر بخشي از شخصيت و هويت فرهنگي ساکنين مي شود. بنابراين نماي ساختمان علاوه بر ماهيت فيزيکي داراي يک ماهيت هنري و فرهنگي نيز مي باشد. گذشته از اين، نماي ساختمان در فضاي شهري و فرهنگ شهرنشيني مي تواند موثر باشد و نمای یک ساختمان در کنار ديگر ساختمانها، هويت فرهنگي يک شهر را نمايان می سازد.

دلايل اجراي نماي ساختمان

1- بدون شک يکي از دلايل استفده از نماي ساختمان، زيباسازي نماي بيروني و ظاهر ساختمان و فضاي شهري مي باشد.

2- افزايش مقاومت و دوام ساختمان در برابر شرايط بد جوي مانند باد، باران و گرد و خاک

3- نماي ساختمان بعنوان يک پوشش مانع آلودگي صوتي شده و اثرات صداهاي ناهنجار شهري را کاهش مي دهد.

4- يکي از دلايل مهم اجراي نما در ساختمان، کاهش مصرف انرژي و بهينه سازي مصرف سوخت مي باشد. زيرا نماي ساختمان بعنوان يک لايه پوششی و محافظ از تبادل حرارت با محيط بيرون جلوگيري مي نمايد.


انواع نماي ساختمان از نظر شيوه اجرا و مصالح استفاده شده

1- اجرای نما با استفاده از روکش های خارجی: بکار گرفتن روکش های خارجی مثل استفاده از انواع رنگ ها و یا استفاده از انواع روکش های ساخته شده از مواد رزینی مانند رزین های پلی استر، اکریلیک و غیره یا نماهای مصنوعی مثل سنگ مصنوعی و انواع کامپوزیت امروزه بسیار متداول شده است. البته کارشناسان و معماران با تجربه کشور میبایست نسبت به بومی سازی این مصالح ساختمانی اقدام نمایند. بدین معنی که متناسب با اقلیم هر استان و شهر، مواد ساختمانی متناسب، جهت رسیدن به بهترین عملکرد در نمای ساختمان، بکار گرفته شود.

2- اجرای نمای سنتی: همواره از مصالح مختلف مثل آجر، سنگ، بتن، شیشه و … برای اجرای نمای ساختمان استفاده شده است. برای مثال، می توانیم اندودکاری را بعنوان نماسازی به روش سنتی (اندودکاری) نام ببریم. در این شیوه، برحسب شرایط جوی منطقه، جنس مصالح از نظر جذب آب و رطوبت و میزان مقاومت و چسبندگی و چیزهای دیگر، از ملات های سنتی مانند سیمانی، گچی، گلی، آهکی و یا ترکیبی از آنها استفاده می شود. به عنوان مثال از نظر مقاومت ، ملات های سیمانی، دارای بیشترین مقاومت و ملات های گلی و گچی به ترتیب دارای کمترین مقاومت دربین مصالح ساختمانی سنتی می باشند.

3- اجرای نمای شیشه ای: بکارگیری شیشه دارای قدمتی حدود ۶۵۰۰ سال می باشد. بر اساس شواهد تاریخی، در قرن ششم میلادی برای اولین بار در کلیسایی در قسطنطنیه از شیشه به عنوان یک مصالح ساختمانی استفاده شده و قصر کریستال لندن اولین ساختمان شیشه ای بود که در سا ل۱۸۵۱ ساخته شده است. پس با این شواهد متوجه می شویم که بکار گیری شیشه در نمای ساختمان، کار نو و جدیدی نیست. امروزه با پیشرفت هایی که در تولید شیشه انجام شده است، هر روز به میزان استفاده از انواع مختلف شیشه با رنگها و طرحهای مختلف، به عنوان یک مصالح ساختمانی زیبا، عایق و در عین حال با صرفه اقتصادی، افزوده می شود. می توان شیشه ها را به انواع شیشه های نشکن ، شیشه دو جداره یا چند جداره، عایق حرارت و صدا و غیره تقسیم بندی کرد. از خاصیت های مهم شیشه فراهم شدن امکان دید وسیع و روشنایی کافی برای فضاهای داخلی ساختمان و واحد مسکونی می توان نام برد.

نورپردازي نماي ساختمان

با پيشرفت تکنولوژي و توليد لامپهاي رنگي و کم مصرف، نورپردازی نیز بخشی از معماری و نمای بیرونی ساختمان محسوب می شود. این موضوع ابتدا در ساختمانهای اداری شروع گردید، ولی اکنون بهترین نورپردازیها در نماهای مسکونی دیده می شود. چراغ ها می بایست در تناسب با فرم معماری نمای ساختمان طراحی شوند. چنانچه نمای ساختمان در خیابان ها و معابر عمومی قرار گیرد، بخش پایینی نما، می تواند نورپردازی قوی تری در مقایسه با قسمت های بالایی نمای ساختمان، داشته باشد. البته این امر بیشتر در مورد ساختمان های مرتفع می تواند کاربردی شود.

نتیجه گیری

به طور کلی، نما در تمامی ساختمان ها یکی از نکته های اصلی معماری و دکور محسوب می شود. زیرا هر کس که وارد ساختمان می شود، اولین چیزی که به نظرش می آید، نمای ساختمان است. اگر نما زیبا باشد، ساختمان برای او جذاب می شود و اگر زیبا نباشد، حتی میل و رغبتی برای ورود به ساختمان ندارد. بنابراین نما در خرید و فروش آپارتمان و ساختمان، تأثیر زیادی داشته و امروزه خیلی از سازندگان ساختمان، بیشتر از اینکه در داخل ساختمان از مصالح خوب استفاده کنند، در نما از مصالح باکیفیت استفاده می نمایند و با این کار، سعی در جلب نظر مشتری داشته و تا حدود زیادی نیز موفق بوده اند.

 

خدمات اینترنتی...
ما را در سایت خدمات اینترنتی دنبال می کنید

برچسب : نمای ساختمان, نور پردازی, معماری, مصالح ساختمان, نویسنده : علی خدارحمی internet-services بازدید : 19 تاريخ : چهارشنبه 16 دی 1394 ساعت: 18:42